معرفی 8 بهترین الگوی تکنیکال به زبان ساده

بهترین الگوهای تحلیل تکنیکال، از گذشتۀ نمودارهای معاملاتی خبر می‌دهند و به معامله‌گران کمک می‌کنند تا حرکات بازار را پیش‌بینی کرده و معاملات مطمئن‌تر و موفق‌تری را تجربه نمایند. این الگوها که در نمودارهای قیمتی شکل می‌گیرند، نشان‌دهندۀ بازگشت روند، ادامۀ روند و نقاط شکست هستند. در این مقاله به سراغ الگوهای کاربردی و جذاب تحلیل تکنیکال رفته و 8 مورد از بهترین الگوی تکنیکال را خدمت شما معرفی می‌کنیم. اگر می‌خواهید با این ابزارهای تحلیل و روش معامله با آن‌ها آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنم در ادامۀ مقاله همراه ما باشید.

نکات کلیدی این مقاله

  • الگوهای تحلیل تکنیکال برای پیش‌بینی حرکات بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند؛
  • این الگوها به سه دستۀ ادامه‌دهنده، برگشتی و دوجانبه تقسیم می‌شوند؛
  • الگوهای پرچم، مثلث صعودی و نزولی، مثلث متقارن، الگوی سروشانه و … از مهم‌ترین الگوهای مورد استفاده توسط معامله‌گران هستند؛
  • ترکیب الگوها با سایر ابزارهای تحلیل همچون اندیکاتورها، دید جامع‌تری به معامله‌گران خواهد داد.

منظور از الگوهای تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوهای تحلیل تکنیکال الگوهایی هستند که برای شناسایی حرکات احتمالی بازار بر اساس رفتارهای قیمتی گذشته مورد استفاده قرار می‌گیرند. این الگوها با فراهم نمودن امکان پیش‌بینی حرکات آیندۀ قیمت نقش مهمی در کمک به معامله‌گران در گرفتن تصمیم‌های آگاهانه ایفا می‌کنند.

الگوهای تحلیل تکنیکال در حالت کلی به سه دستۀ زیر تقسیم می‌شوند:

  • الگوهای ادامه دهنده
  • الگوهای برگشتی
  • الگوهای دوجانبه

با شناسایی این الگوها، معامله‌گران قادر خواهند بود، نقاط ورود و خروج احتمالی خود را تعیین کرده و با قرار دادن دستورات حد ضرر اصولی، ریسک معاملات خود را به حداقل برسانند.

الگوهای تکنیکال، ریشه در روانشناسی بازار دارند و منعکس کنندۀ رفتار جمعی خریداران و فروشندگان هستند.

در بین این الگوها، الگوهای ادامه‌دهنده مانند پرچم‌ها و الگوهای مثلث، به شما نشان می‌دهند که به احتمال قوی، روند اصلی بازار ادامه خواهد داشت. در حالیکه الگوهای برگشتی مثل سر و شانه و سقف‌های دو قلو، بیان کنندۀ تغییرات در روند قیمت هستند. درک هر یک از این الگوها برای معامله‌گران ضروری است و می‌تواند نتیجۀ معاملات را بهبود ببخشد.

به نقل از سایت xchief.academy درباره بهترین الگوی تکنیکال گفت است:

In the forex market, technical analysis is one of the basic methods for predicting the direction of price movement. This method is based on principles with the belief that the history of prices and trading volume can provide patterns that will help make future trading decisions. Technical analysis patterns can include price patterns such as Japanese candlesticks, pivot points, and trend lines. Each pattern individually indicates a specific market condition and is usually combined with other patterns and market conditions to make better trading decisions.

The use of technical analysis patterns requires a deep understanding of price behavior and market conditions. In addition, factors such as economic news and global events should also be carefully considered as they can have a direct impact on market behavior.

لیست بهترین الگوهای تحلیل تکنیکال

در این قسمت تصمیم داریم 8 مورد از محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین الگوهای تحلیل تکنیکال را خدمت شما معرفی کنیم:

1.الگوی پرچم

این الگوی پرکاربرد، در دستۀ الگوهای ادامه‌دهنده قرار می‌گیرد و سرنخ‌هایی در مورد احتمال از سرگیری روند موجود ارائه می‌دهد. الگوی پرچم همانگونه که از اسمش پیداست، شبیه به یک میلۀ پرچم است که داخل یک بدنۀ مستطیلی قرار گرفته است. میلۀ پرچم در نتیجۀ یک حرکت صعودی و یا نزولی شدید شکل می‌گیرد، سپس نمودار قیمت وارد یک دورۀ تثبیت می‌شود و بین دو خط روند تقریبا موازی نوسان می‌کند.

اهمیت این الگو در توانایی آن برای نشان دادن احتمال ادامۀ روند خلاصه می‌شود.

الگوی پرچم

پیدا کردن الگوی پرچم در نمودار:

  • یک روند صعودی و یا نزولی قوی در جریان است؛
  • در اینجا میلۀ پرچم شکل می‌گیرد که نشان دهندۀ یک حرکت شارپ قیمتی است و فشار قوی خرید و یا فروش را منعکس می‌کند؛
  • یک وقفۀ موقتی در روند ایجاد می‌شود؛
  • این مرحله می‌تواند ناشی از سیو سود برخی معامله‌گران و یا انتظار برخی دیگر برای ورود مجدد به بازار باشد.

توجه داشته باشید که تایید نهایی در این الگو زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت، محدودۀ پرچم را با قدرت بشکند و از آن خارج شود.

معامله با الگوهای پرچم:

  • نقطۀ ورود: بعد از شکست کانال الگوی پرچم، با کندل پرقدرت و تثبیت قیمت بر روی آن می‌توانید وارد معامله شوید.
  • حد ضرر: دو حالت برای قرار دادن حد ضرر در این الگو وجود دارد. برخی از معامله‌گران پرریسک‌تر، حد ضرر خود را پشت کندل شکست قرار می‌دهند. در حالیکه برخی دیگر معتقدند قرار دادن استاپ در پشت کانال پرچم، بسیار مطمئن‌تر است.
  • حد سود: حد سود اولیه به اندازۀ عرض کانال و در صورت ادامۀ روند، تی پی دوم به اندازۀ میلۀ پرچم خواهد بود.

معامله با الگوهای پرچم

2.الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن، یکی از الگوهای کلاسیک ادامه‌دهنده است که در زمان استراحت بازار شکل می‌گیرد. زمانی که خط‌های حمایت و مقاومت ترسیم شده به هم می‌رسند، تشکیل یک مثلث می‌دهند.

شکست زمانی رخ می‌دهد که نمودار قیمت، یکی از اضلاع بالایی یا پایینی مثلث را بشکند. این شکست به معنای تغییر در وضعیت بازار و از سرگیری روند اصلی است. در این الگو بسته به جهت شکست مثلث، سیگنال ادامۀ روند می‌تواند به صورت صعودی یا نزولی باشد.

الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن از اجزای زیر تشکیل می‌شود:

  • یک خط روند صعودی که سقف‌های قیمتی را به هم متصل می‌کند. شیب این خط نشان دهندۀ فشار خرید در بازار است.
  •  یک خط روند نزولی که کف‌های قیمتی را به هم متصل می‌کند و فشار فروش در بازار را نشان می‌دهد.

نکته: برای ترسیم الگوی مثلث، لازم است نمودار قیمت حداقل دو بار با هر خط روند برخورد داشته باشد.

معامله با الگوی مثلث متقارن

  • نقطه ورود: بعد از شکست پرقدرت یکی از اضلاع بالا یا پایین مثلث و تثبیت قیمت، می‌توانید وارد معامله شوید.
  • حد ضرر: زیر آخرین کف یا سقف قیمتی بعد از ورود و یا پشت اولین کندل شکست.
  • حد سود:  تی پی اول به اندازۀ ارتفاع مثلث خواهد بود.  

معامله با الگوی مثلث متقارن

پیشنهاد خان‌بورس: بهترین نرم افزار تحلیل تکنیکال 

3.الگوی مثلث صعودی

الگوی مثلث صعودی توسط یک خط روند بالایی افقی، و خط روند پایینی صعودی تشکیل می‌شود. اغلب پس از شکست خط روند بالایی، نمودار قیمت به صورت صعودی به مسیر خود ادامه خواهد داد.

الگوی مثلث صعودی

معامله با الگوهای مثلث صعودی :

در الگوی مثلث صعودی نمودار قیمت نمی‌تواند سقف‌های بالاتری تشکیل دهد و به صورت مرتب یک خط مقاومت را تاچ می‌کند، در حالیکه کف‌های بالاتر در حال تشکیل هستند. این به این معنا است که خریداران تمایل دارند قیمت را به سمت بالا حرکت دهند. بالعکس در الگوی مثلث نزولی، سقف‌های پایین‌تر شکل می‌گیرند ولی قیمت نمی‌تواند کف‌های جدید پایین‌تری بسازد و مدام به یک ناحیۀ حمایتی برخورد می‌کند.

 برای ورود به معامله با الگوی مثلث صعودی این نکات را رعایت کنید:

  • نقطۀ ورود: بعد از شکست قوی خط مقاومت و تایید شکست، می‌توان وارد معامله شد.
  • حد ضرر: زیر آخرین کف قیمتی بعد از ورود
  • حد سود: به اندازۀ ارتفاع مثلث خواهد بود.

4.الگوی مثلث نزولی

الگوی مثلث نزولی دارای یک خط روند بالایی با شیب نزولی و یک خط روند پایینی به صورت افقی است. شکست خط روند پایینی و تثبیت قیمت در زیر آن می‌تواند نشان‌دهندۀ ادامۀ روند به صورت نزولی باشد.

الگوی مثلث نزولی از اجزای زیر تشکیل می‌شود:

  • یک خط روند نزولی که سقف‌های قیمتی را به هم متصل می‌کند؛
  • یک خط روند افقی که کف‌های قیمتی را به هم وصل می‌کند.

برای ورود به معامله با الگوی مثلث نزولی این نکات را رعایت کنید:

  • نقطۀ ورود: بعد از شکست قوی خط حمایت و تایید شکست، می‌توان وارد معامله شد.
  • حد ضرر: زیر آخرین سقف قیمتی بعد از ورود یا پشت آخرین کندل شکست
  • حد سود: به اندازۀ ارتفاع مثلث خواهد بود. 

الگوی مثلث نزولی

5.الگوی سقف دو قلو 

الگوی سقف دو قلو (Double top) یک الگوی تکنیکال نزولی بسیار قوی است که در انتهای یک روند صعودی ظاهر می‌شود. ایجاد شدن این الگو به معامله‌گران نشان می‌دهد که روند صعودی رو به پایان بوده و نمودار قیمت در حال برگشت به حالت نزولی است. الگوی سقف دوقلو درست شبیه به حرف M انگلیسی است.

در روند صعودی انتظار داریم که نمودار قیمت سقف و کف‌های بالاتر تشکیل دهد، اما زمانی فرا می‌رسد که با کم‌تر شدن قدرت روند و همچنین کم شدن حجم معاملات، نمودار قیمت قادر به تشکیل سقف بالاتر نخواهد بود. در این حالت احتمال دارد سقف جدید هم‌راستا با قلۀ قبلی ایجاد شود. با دیدن چنین اتفاقی، می‌توان پیش‌بینی کرد که امکان تشکیل الگوی سقف دو قلو بالا است. این الگو زمانی تایید می‌شود که قیمت جفت‌ارز به زیر سطح حمایتی که خط گردن (Neckline) نامیده می‌شود و برابر با پایین‌ترین قیمت بین دو قلۀ قبلی است، کاهش یابد. 

الگوی سقف دو قلو 

برای پیدا کردن الگوی سقف دوقلو، این گام‌ها را طی کنید:

  • یک روند صعودی اولیه (ترجیحا قوی) را شناسایی کنید؛
  • منتظر تشکیل قلۀ جدید و سپس پایین رفتن نمودار قیمت تا یک سطح حمایت (خط گردن) بمانید؛
  • سپس قیمت دوباره بالا می‌رود و قلۀ دوم را در امتدام سقف قبلی، تشکیل می‌دهد؛
  • قیمت دوباره کاهش می‌یابد و خط گردن را به سمت پایین می‌شکند؛
  • حال بایستی منتظر نشانه‌هایی برای ورود به معامله باشید.

معامله با الگوی سقف دوقلو:

همانطور که بیان شد، برای اطمینان از تشکیل الگوی سقف دوقلو، بهتر است منتظر تایید شکست خط گردن و تثبیت قیمت در زیر آن باشیم و به محض برخورد قیمت با این خط وارد معامله نشویم. احتمال دارد بعد از شکست خط گردن با حجم معاملات بالا، قیمت دوباره به خط گردن برگشته و بعد از پولبک زدن، حرکت نزولی خود را آغاز کند.

برای قرار دادن حد سود و ضرر بهتر است خط گردن و قلۀ دوم را در چارت خود مشخص کنید. قله دوم یک سطح مقاومتی است که قیمت نتوانسته از آن بالاتر برود و خط گردن هم نشان‌گر ناحیۀ حمایتی است که قیمت پس از تشکیل اولین قله به آن برگشته است. این دو سطح حمایت و مقاومت برای تایید الگو و همچنین قرار دادن استاپ و تی‌پی (حد سود) از اهمیت بالایی برخوردارند.

  • نقطۀ ورود : بعد از شکست و تثبیت قیمت در زیر خط گردن، یک موقعیت فروش باز کنید. بسته به استراتژی معاملاتی خود می‌توانید منتظر پولبک هم بمانید اما اگر روند قوی باشد احتمال دارد قیمت بعد از شکست و بدون پولبک به حرکت ادامه دهد.
  • حد ضرر: استاپ لاس خود را کمی بالاتر از قلۀ دوم قرار دهید.
  •  حد سود: معمولا انتظار می‌رود قیمت بعد از شکست خط گردن، به اندازۀ فاصلۀ بین خط گردن و قله‌ها به حرکت خود ادامه می‌دهد. پس این مقدار برای حد سود اول مناسب خواهد بود.

معامله با الگوی سقف دوقلو:

6.الگوی کف دوقلو 

الگوی کف دوقلو یا همان double bottom پس از یک روند نزولی شکل می‌گیرد و یکی از الگوهای برگشتی به شمار می‌رود. این الگو شامل دو دره در سطوح قیمتی مشابه است که توسط یک قله با سطح متوسط از هم جدا شده‌اند.

در روند نزولی، نمودار قیمت سقف‌ها و کف‌های پایین‌تری تشکیل می‌دهد. با کاهش قدرت روند بازار، قیمت دیگر نمی‌تواند بیشتر کاهش یابد و کف پایین‌تر تشکیل دهد.

الگوی کف دوقلو 

پیدا کردن  الگوی کف دوقلو:

برای پیدا کردن الگوی کف دوقلو در بازار مراحل زیر را طی کنید:

  • به دنبال یک روند نزولی قوی باشید؛
  • منتظر بمانید تا قیمت بعد از تشکیل پایین‌ترین کف به سمت بالا حرکت کند و به یک سطح مشخص (خط گردن) برسد؛
  • در مرحلۀ بعدی قیمت پایین‌تر می‌آید و یک کف جدید در راستای درۀ قبلی تشکیل می‌دهد؛
  • نمودار قیمت مجددا بالاتر می‌رود و خط گردن را می‌شکند؛
  • پس از شکست کامل خط گردن و تثبیت قیمت در بالای آن، الگوی کف دوقلو تایید شده و می‌توانیم منتظر شروع روند صعودی بمانیم.

معامله با الگوی کف دوقلو

همانطور که بیان شد در الگوی کف دوقلو، شکست خط گردن و تثبیت قیمت در بالای آن به معنای تایید الگو  خواهد بود. در این الگو نیز مشابه با الگوی سقف دوقلو، خط گردن و کف دوم از اهمیت زیادی برخوردار است. پس بهتر است در ابتدای کار، این دو سطح را روی پارت معاملاتی خود مشخص نمایید.

  • نقطۀ ورود : بعد از شکست و تثبیت قیمت در بالای خط گردن، یک موقعیت خرید باز کنید. در صورتیکه می‌خواهید ریسک معاملات خود را به حداقل میزان ممکن برسانید، می‌توانید منتظر نشانه‌های پولبک نیز بمانید.
  • حد ضرر: استاپ لاس خود را کمی پایین‌تر از درۀ دوم قرار دهید.
  • حد سود: معمولا انتظار می‌رود قیمت بعد از شکست خط گردن، به اندازۀ فاصلۀ بین خط گردن و دره‌ها به حرکت خود ادامه می‌دهد. پس این مقدار برای حد سود اول مناسب خواهد بود.

معامله با الگوی کف دوقلو

7.الگوی سر و شانه

الگوی سر و شانه (head and shoulders) یکی دیگر از الگوهای برگشتی نزولی است  که در پایان یک روند صعودی شکل می‌گیرد. این الگوی تحلیل تکنیکال کاربردی به صورت یک خط پایه که به آن خط گردن می‌گویند و سه قله ظاهر می‌شود. دو قلۀ کناری، ارتفاعی تقریبا مشابه به هم دارند و قلۀ میانی ارتفاع بالاتری دارد (درست مثل سر و دو شانۀ انسان).

الگوی سر و شانه یکی از مطمئن‌ترین الگوهای برگشتی است که نشان می‌دهد نمودار قیمت به پایان روند صعودی خود نزدیک شده است. 

الگوی سر و شانه

پیدا کردن الگوی سر و شانه:

نکته کلیدی برای معامله با این الگو، خط گردن است که نقاط پایین شانۀ چپ، سر و شانۀ راست را به هم متصل می‌کند. شیب خط گردن می‌تواند رو به بالا، رو به پایین و یا افقی باشد. معامله‌گران باید منتظر شکست و تثبیت قیمت زیر خط گردن باشند. این اتفاق نشان‌گر شروع یک روند نزولی خواهد بود.

معامله با الگوی سر و شانه:

  • نقطۀ ورود: بعد از شکست خط گردن و تثبیت قیمت در زیر آن وارد معامله شوید. البته برخی از معامله‌گران برای اطمینان بیشتر، منتظر پولبک قیمت به خط گردن می‌مانند؛
  • حد ضرر: برای مدیریت بهتر ریسک بهتر است حد ضرر را بالای شانۀ راست قرار دهید. شما می‌توانید از ناحیه بالای خط گردن هم برای قرار دادن حد ضرر استفاده نمایید ولی در این حالت ریسک معاملات خود را بالاتر می‌برید.
  • حد سود:  به طور معمول قیمت پس از شکست خط گردن تمایل دارد به اندازۀ فاصله بین سر تا خط گردن را طی کند. در نتیجه این مقدار برای حد سود شما مناسب خواهد بود.

معامله با الگوی سر و شانه:

8.الگوی سر و شانه معکوس

الگوی سر و شانۀ معکوس (Reverse head and shoulder) یکی دیگر از الگوهای برگشتی صعودی است که در انتهای یک روند نزولی شکل می‌گیرد.

این الگو کاملا شبیه سر و شانۀ معمولی است با این تفاوت که برعکس شده است. سر و شانۀ معکوس شامل سه کف متوالی است که کف میانی (سر)، در سطحی پایین‌تر از دو کف کناری (شانه‌ها) قرار دارد. معامله‌گران در این الگو منتظر شکست کامل خط گردن می‌مانند و سپس با توجه استراتژی معاملاتی خود وارد پوزیشن‌های معاملاتی خرید می‌شوند.

معامله با الگوی سر و شانۀ معکوس:

  • نقطۀ ورود: بعد از شکست خط گردن و تثبیت قیمت در بالای آن، و یا بعد از پولبک به این خط می‌توانید وارد معامله شوید.
  • حد ضرر:  مناسب‌ترین سطح برای قرار دادن حد ضرر، کمی پایین‌تر از شانۀ راست خواهد بود؛
  • حد سود: یک خط قائم را از پایین‌ترین کف یا همان ناحیۀ سر تا خط گردن رسم کنید. شما می‌توانید حد سود اولیۀ خود را به این اندازه قرار دهید.

الگوی سر و شانه معکوس

سخن پایانی

در آخر لازم است بگوییم که الگوهای تکنیکال، بینشی ارزشمند از روانشناسی بازار ارائه می‌دهند. با شناسایی این الگوهای تکرار شونده، معامله‌گران می‌توانند تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرند. البته توجه داشته باشید که این الگوها پیش‌گوهای دقیقی از آیندۀ بازار نبوده و راهنماهایی برای تحلیل بهتر به شمار می‌آیند.

در این نوشته از سایت خان بورس به معرفی 8 مورد از بهترین الگوهای تکنیکال پرداختیم و اطلاعات کاملی در مورد روش‌های شناسایی و معامله با این الگوها را بیان کردیم. امیدوارم با استفاده از این الگوها در کنار سایر ابزارهای معاملاتی همچون اندیکاتورها، به بهترین حالت ممکن از فرصت‌های معاملاتی بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

1.مهم‌ترین الگوهای تحلیل تکنیکال کدام‌ها هستند؟

الگوهایی که در این نوشته معرفی شدند، همگی جزو مهم‌ترین الگوهای تکنیکال به شمار می‌آیند. اما می‌توان الگوهای پرچم و کف و سقف دوقلو را در دستۀ محبوب‌ترین الگوها قرار داد.

2.آیا الگوهای تکنیکال همیشه دقیق هستند؟

خیر. هیچ الگویی صددرصد دقیق نیست. گرچه این الگوها احتمال موفقیت را افزایش می‌دهند ولی بهتر است در ترکیب با اندیکاتورها و تحلیل پرایس اکشن مورد استفاده قرار گیرند تا نتیجه بهتری حاصل شود.

3.آیا الگوهای تکنیکال برای تمام بازارها کاربرد دارند؟

بله. شما می‌توانید از این الگوها در تمام بازارهای مالی، از بورس گرفته تا فارکس و ارز دیجیتال استفاده کنید.

4.چگونه می‌توان از درستی الگوها، قبل از ورود به معامله اطمینان حاصل نمود؟

برای بررسی صحت الگوها می‌توان از ترکیب آن‌ها با اندیکاتورهایی مثل RSI، مکدی و یا … استفاده نمود.

5.آیا می‌توان الگوهای تکنیکال را در بازارهای رنج به کار برد؟

بله، اما استفاده از آن‌ها در بازارهای روندی معمولاً نتیجه بهتری دارد. در بازارهای رنج، الگوهایی مانند مستطیل یا مثلث‌ها بیشتر کاربرد دارند، زیرا قیمت در حال تحکیم و نوسان در یک محدوده مشخص است. در بازارهای روندی، الگوهایی مثل پرچم و سر و شانه بیشتر موثر هستند.

Be the first to write a review

3 دیدگاه در “معرفی 8 بهترین الگوی تکنیکال به زبان ساده

  1. بهناز رامبدی گفت:

    در توضیح الگوهای تکنیکال برگشتی، چه نکاتی را باید مدنظر داشت تا خطای تحلیل را کاهش دهیم؟ آیا تجربۀ خاصی از ترکیب این الگوها دارید؟ الگو های تکنیکال

  2. سهیلا فولادوند گفت:

    می‌توانم بپرسم چگونه تأثیرات روانشناسی بازار بر الگو های تکنیکال بازتاب دارد و چگونه می‌توان از این الگوها استفاده کرد؟ آیا موضوع خاصی را مطالعه کرده‌اید؟

  3. دنیا محسنی گفت:

    به نظر شما، برای آموزش به علاقه‌مندان مبتدی در بورس، چگونه می‌توان این الگوهای تحلیل تکنیکال را به شیوه‌ای ساده و قابل فهم آموزش داد؟ بهترین الگو تکنیکال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط