pullback چیست

pullback چیست و چه کاربردی دارد؟ | آشنایی 0 تا 100 با پولبک به زبان ساده

پولبک ها (pullbacks) در تحلیل تکنیکال، به تغییرات موقتی قیمت گفته می‌شوند که در چارچوب یک روند تثبیت شده رخ می‌دهند و به معامله‌گران کمک می‌کنند تا نقاط ورود مناسب برای بهره‌برداری از حرکات مارکت را پیدا کنند. در این نوشته به سراغ پولبک ها رفته‌ و در مورد نحوۀ شناسایی و استفاده از آن‌ها صحبت می‌کنیم.

نکات کلیدی این مقاله

  • Pullback به اصلاح کوتاه مدت قیمت در خلاف جهت روند اصلی گفته می‌شود و فرصتی برای ورود به معامله با قیمت بهتر فراهم می‌کند.
  • برای شناسایی پولبک‌ها از ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند میانگین‌های متحرک و اصلاحات فیبوناچی استفاده می‌شود.
  • انواع پولبک، شامل عادی، داخلی و خارجی است که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند.
  • پولبک‌ها به معامله‌گران کمک می‌کنند تا نقاط ورود خود را تنظیم کرده و مدیریت ریسک خود را بهبود بخشند.
  • تشخیص درست pullback از برگشت روند بسیار مهم است، زیرا اشتباه در این مورد می‌تواند منجر به زیان‌های مالی شود.
  • معامله‌گران می‌توانند با استفاده از استراتژی‌های معاملاتی مناسب و مدیریت ریسک، از پولبک‌ها برای بهبود معاملات خود بهره ببرند.

منظور از (Pullback) در تحلیل تکنیکال چیست؟

پولبک‌ها به معنای اصلاح کوتاه مدت قیمت هستند که خود را به صورت یک کاهش قیمت کوچک در روند صعودی و همچنین یک افزایش کوتاه مدت در روند نزولی نشان می‌دهند و فرصت‌هایی را برای خرید و یا فروش با قیمت‌های مطلوب‌تر، قبل از شروع دوباره روند اصلی فراهم می‌کنند.

درک پولبک‌ها برای معامله‌گران از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا آن‌ها جزء جدانشدنی برای توسعۀ استراتژی‌های معاملات موثر هستند که می‌توانند سودآوری را افزایش داده و در عین حال ریسک معاملات را مدیریت کنند.

برای شناسایی این اصلاحات قیمتی لازم است از ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند میانگین‌های متحرک و فیبوناچی اصلاحی استفاده کنیم تا بتوانیم بین پولبک‌های واقعی و برگشت‌های احتمالی بازار تمایز قائل شویم.

معمولا یک استراتژی معاملاتی موثر برای پیدا کردن pullback شامل تشخیص روند اصلی و نظارت بر حرکات قیمت برای نشانه‌های اصلاح خواهد بود. معامله‌گرانی که موفق به تشخیص این اصلاح‌های کوچک می‌شوند، می‌توانند از تکنیک‌هایی مانند استفاده از خط روند و یا کمک گرفتن از اسیلاتورها، برای بهینه‌سازی موقعیت‌های خود در بازار و بهبود نتایج معاملاتی خود استفاده کنند.

با این حال معامله در اصلاحات قیمتی، بدون چالش نیست و اشتباه گرفتن یک برگشت قیمتی (Reversal) با یک پولبک، می‌تواند منجر به زیان‌های مالی قابل توجهی گردد.

علاوه بر این، عوامل روانشناختی مانند ترس و طمع می‌توانند به شدت بر تصمیمات معاملاتی در طول پولبکها تاثیر بگذارند. برای مثال اگر یک معامله‌گر نتواند pullback را به درستی تشخیص دهد، چه بسا به خاطر ترس از ریورس قیمتی، فرصت ورود به معامله را از دست بدهد. بنابراین داشتن یک سبک معاملاتی مشخص که شامل استراتژی‌های مدیریت ریسک باشد، برای کاهش ریسک‌ها و افزایش توانایی معامله‌گر در پاسخ مناسب به حرکات بازار ضروری است.

سایت investopedia در مورد pullback چنین گفته است:

A pullback is a brief decline or pause in a generally upward price trend of a stock or other asset. Investors who are confident that the pullback will be brief use it as a buying opportunity.

پولبک به معنای توقف کوتاه در روند کلی سهم و یا دارایی است. معامله‌گرانی که قادرند پولبک را به درستی تشخیص دهند، از آن به عنوان فرصتی برای کسب سود بیشتر استفاده خواهند کرد.

انواع پولبک در فارکس

در حالت کلی بعد از شکست خطوط حمایتی و مقاومتی، بازار تمایل دارد به سطح شکسته شده برگردد. معمولا شکست‌هایی که با حجم بسیار بالا نسبت به میانگین 30 روزه رخ می‌دهند تمایل به پولبک دارند و نباید همیشه بعد از شکست، انتظار اصلاح قیمتی داشت.

در بازار فارکس برگشت قیمت به سطح شکست در سه حالت رخ می‌دهد:

  • عادی: که در آن قیمت با سطح شکست برخورد کرده و به روند ادامه می‌دهد.
  • داخلی: که در آن نمودار قیمت بعد از برگشت، اندکی به داخل سطح شکست نفوذ می‌کند. این حالت نشان‌دهندۀ قدرت کم روند است.
  • خارجی: که در این حالت، روند پر قدرت بوده و نمودار قیمت از نزدیکی سطح شکسته شده بر می‌گردد و به طور کامل به این خط برخورد نمی‌کند.

انواع پولبک در فارکس

نقش pullback چیست؟

Pullback تقریبا مشابه با اصلاح قیمت (retracement) در بازار است و در بیشتر موارد، دو واژه به یک معنا و به جای هم به کار می‌روند، با این تفاوت که پولبک یک اصلاح قیمتی کوچک به شمار می‌رود و در واقع قیمت، پیش از ادامه دادن به روند قبلی خود، یک استراحت کوتاه‌مدت می‌کند.

پولبک‌ها فرصت‌هایی عالی را برای معامله‌گران فراهم می‌کنند تا در قیمت‌های مطلوب‌تر وارد موقعیت‌ها شوند.

آنچه همیشه باید در نظر داشته باشیم این است که پولبک‌ها نشان‌دهندۀ تغییر در جهت قیمت یک جفت‌ارز و یا سهم نیستند، بلکه یک فرصت سودآور، پس از یک حرکت قوی به حساب می‌آیند. این اصلاحات قیمتی زمانی به پایان می‌رسند که نمودار قیمت به یک سطح حمایت و یا مقاومت برخورد می‌کند، در اینجا لازم است معامله‌گران حواس خود را جمع کنند، چراکه شکست این سطوح می‌تواند به جای پولبک، نشان دهندۀ یک برگشت قیمتی باشد.

اهمیت تشخیص pullback در معاملات فارکس

تشخیص پولبک‌ها برای درک و پیش‌بینی حرکات قیمت بسیار مهم است زیرا این فرصت را به معامله‌گران می‌دهد تا با قیمت مناسب‌تری وارد بازار شده و با روند اصلی همگام شوند، همچنین می‌توانند نقاط ورود خود را تنظیم کرده و بازده معاملات خود را افزایش دهند و با تعیین حد ضرر های مناسب، مدیریت ریسک خود را بهبود ببخشند.

درک pullback به شما کمک می‌کند تا بین اصلاحات موقت و برگشت‌های کامل قیمت تمایز قائل شوید.

فرض کنید جفت‌ارز EURUSD برای چندین هفته در یک روند صعودی قوی بوده است و قیمت به طور مداوم کف و سقف‌های بالاتر می‌زند و بسیاری از معامله‌گران انتظار ادامۀ روند صعودی را دارند. در نقطه‌ای، قیمت شروع به کاهش و اصلاح می‌کند. این اصلاح می‌تواند نتیجۀ خروج معامله‌گرانی باشد که از قبل وارد معامله شده بودند و یا انتشار برخی اخبار می‌تواند به صورت موقت، باعث تضعیف قیمت گردد. در این حالت احتمال دارد قیمت برای مدتی کف و سقف‌های پایین‌تر بزند. زمانی که قیمت به یک سطح حمایتی مشخص می‌رسد، قدرت خریداران شروع به بیشتر شدن می‌کند و قیمت به روند صعودی اصلی خود ادامه می‌دهد. در اینجا تایید می‌شود که این حرکت یک اصلاح قیمت کوتاه مدت بوده و نه یک برگشت روند.

معامله‌گرانی که pullback را تشخیص می‌دهند و در طول اصلاح، پوزیشن‌های معاملاتی خرید باز می‌کنند، می‌توانند از یک نقطۀ ورود مطلوب بهره‌مند شده و با از سرگیری روند صعودی سود ببرند.

تفاوت برگشت قیمت و پولبک در چیست؟

برگشت‌های قیمت و پولبک‌ها دو نوع متمایز از حرکت قیمت در بازارهای مالی هستند. همانطور که پیش‌تر نیز توضیح داده شد، پولبک‌ها حرکات کوتاه مدت و خلاف جهت در یک روند اصلی هستند که در بازۀ زمانی کوتاه‌تری رخ می‌دهند. معامله‌گران اغلب از ابزارهایی مانند خطوط روند و میانگین‌های متحرک برای شناسایی نقاط ورود پولبک و پیش‌بینی از سرگیری روند استفاده می‌کنند.

در مقابل، برگشت‌های قیمتی نشان‌دهندۀ یک تغییر قابل توجه‌تر و طولانی‌تر هستند. برگشت‌ها با استفاده از الگوهای نموداری، الگوهای کندلی و اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال شناسایی می‌شوند. در برگشت‌های قیمتی، معامله‌گران به دنبال شناسایی پایان روند فعلی و شروع یک روند جدید هستند.

 

پولبک

برگشت قیمت

توضیح یک اصلاح کوتاه‌مدت در یک روند بزرگ‌تر یک تغییر بلندمدت در جهت روند
مدت زمان کوتاه مدت بلند مدت
هدف معامله‌گر شناسایی نقاط ورود و پیش‌بینی از سرگیری روند شناسایی پایان روند فعلی و شروع روند جدید

 

استراتژی معامله در پولبک‌ها

اصلاح‌های قیمتی همیشه در بازار فارکس رخ می‌دهند. قیمت می‌تواند صعودی یا نزولی باشد و یا مدت‌ها بدون نوسان و به حالت رنج به حرکات خود ادامه دهد، اما پولبک‌ها همیشه در بازار وجود خواهند داشت و به معامله‌گران فارکس کمک می‌کنند تا در سطوح قیمتی بهتری وارد معاملات شوند. برای مثال در یک روند صعودی، معامله‌گری که قصد خرید یک جفت‌ارز را دارد، می‌خواهد معامله را در پایین‌ترین قیمت ممکن انجام دهد. بنابراین منتظر خواهد ماند تا قیمت قبل از ورود به معامله pullback کند.

اکنون ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شود، که چگونه می‌توان در پولبک‌ها وارد معامله شد؟ پاسخ این سوال در نحوۀ تشخیص و شناسایی pullback نهفته است.

را‌ه‌های مختلفی برای شناسایی پولبک‌ها در بازار وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

پولبک به ناحیۀ استاتیک افقی

این پولبک، معمولا زمانی مشاهده می‌شود که نمودار قیمت از یک کانال افقی خارج می‌شود. برای مثال در تصویر زیر می‌بینید که قیمت در یک کانال افقی در حال تثبیت بوده و بین دو خط حمایت و مقاومت نوسان می‌کرده است. زمانی که قیمت از مقاومت خارج می‌شود، خط مقاومت به یک خط حمایت جدید تبدیل می‌شود و قیمت قبل از دور شدن کامل از خط، بار دیگر به آن نزدیک خواهد شد. در دنیای ترید از این اتفاق با نام بوسۀ وداع یا همان pullback یاد می‌کنند.

پولبک به ناحیۀ استاتیک افقی

پولبک به خط روند

یکی دیگر از انواع pullback از لحاظ سطح شکست، پولبک به خط روند است که در اکثر اوقات در بازار دیده می‌شود. نکتۀ مهم و قدم اول در شناسایی و معامله به کمک آن، ترسیم خط روند به صورت اصولی است. همانطور که می‌دانید یک خط روند با وصل نمودن قله‌ها و یا دره‌های پیوت به هم رسم می‌شود تا روند غالب را به ما نشان دهد. یک خط روند زمانی شکل می‌گیرد که قیمت حداقل سه بار یا بیشتر به یک خط برسد. بنابراین تنها با وصل کردن دو نقطۀ پیوت به هم، نمی‌توان مطمئن بود که یک خط روند اصولی ترسیم کرده‌ایم. برای مثال در تصویر زیر، نمودار قیمت سه بار به خط روند صعودی واکنش نشان داده است. پس می‌توانیم بعد از شکست این خط، به دنبال نشانه‌های pullback برای ورود به معامله باشیم.

پولبک به خط روند

پولبک به اندیکاتور میانگین متحرک

بدون شک اندیکاتورهای میانگین متحرک از جمله محبوب‌ترین ابزارها در تحلیل تکنیکال هستند و به روش‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. معامله‌گران می‌توانند از این اندیکاتورها در معاملات پولبک استفاده کنند. بسته به سبک معاملاتی خود، شما می‌توانید از هر کدام از میانگین متحرک‌‌های 20، 50 و یا حتی 100 روزه استفاده کنید. معامله‌گران کوتاه مدت، معمولا از میانگین متحرک‌های کوتاه‌تر برای دریافت سیگنال‌های سریع‌تر بهره می‌گیرند. لازم به ذکر است که میانگین متحرک کوتاه‌تر در برابر نوسانات و سیگنال‌های اشتباه، آسیب‌پذیرتر خواهد بود. 

از طرف دیگر، میانگین متحرک‌های بلندمدت، کندتر حرکت می‌کنند و احتمال دارد با استفاده از این اندیکاتورها، فرصت‌های معاملاتی کوتاه مدت از دست بروند. بهتر است معامله‌گران تمامی محاسن و محدودیت‌های موجود را سنجیده و اندیکاتور متناسب با سبک و استراتژی معاملاتی خود را استفاده کنند.

مهم نیست از میانگین متحرک چه دوره‌ای استفاده می‌کنید، خواهید دید که قیمت به صورت مداوم به خط میانگین متحرک pullback می‌کند. با این حال، همانطور که بیان شد، دوره‌های پایین‌تر، مستعد شکست‌های کاذب و سیگنال‌های اشتباه بیشتری هستند و دقت و مراقبت بیشتری را می‌طلبند.

پولبک به اندیکاتور میانگین متحرک

پیشنهاد خان بورس: صفر تا صد بهترین اندیکاتورهای فارکس

پولبک به فیبوناچی

فیبوناچی اصلاحی، یکی از بهترین ابزارهای معاملاتی برای تشخیص پولبک در فارکس به حساب می‌آید. ابزار فیبوناچی، خطوط و سطوحی دارد که نمودار قیمت به خوبی به این سطوح واکنش نشان می‌دهد. ابزار فیبوناچی در اکثر پلتفرم‌های معاملاتی وجود دارد و معامله‌گران می‌توانند از آن برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت و تشخیص pullback در بازار استفاده نمایند.

در تصویر بالا مشاهده می‌کنید که برای استفاده از فیبوناچی، این ابزار را از نقطۀ A تا نقطۀ B که پایین‌ترین و بالاترین نقاط در روند صعودی هستند ترسیم می‌کنیم. به کمک سطوح ارائه شده توسط فیبوناچی اصلاحی می‌توان نقاط پولبک را به خوبی شناسایی کرده و از آن برای ورود بهینه‌تر به معاملات استفاده نمود. سطوح 38/2، 50 و 61/8 رایج‌ترین سطوح در فیبوناچی اصلاحی هستند.

پولبک به فیبوناچی

نکات مهم در معامله با پولبک ها

پس از تثبیت pullback بسیاری از معامله‌گران منتظر می‌مانند تا سطح مقاومت یا حمایت کوتاه مدت ایجاد شده شکسته شود، تا در pullback دوم وارد معامله شوند. این کار کمک می‌کند تا از ادامه‌دار بودن روند مطمئن شده و نقاط ورود واضح‌تر و ایمن‌تری را به دست آوریم.

نکات مهم در معامله با پولبک ها

نکته مهم بعدی این که، بهتر است برای مدیریت ریسک معاملات، همیشه حد ضرر خود را در پایین‌ترین نقطۀ پولبک، در یک روند صعودی و بالاترین نقطۀ پولبک در روند نزولی قرار دهید. تنها در این حالت است که می‌توانید در صورت تبدیل پولبک به برگشت روند، ضررهای احتمالی خود را مدیریت کنید.

سعی کنید همیشه نسبت ریسک به ریوارد خود را محاسبه کرده و با آگاهی کامل وارد معامله شوید. تنها در این حالت است که قادر خواهید بود در کنار کسب سود، سرمایۀ خود را حفظ کنید.

نکتۀ مهم: توجه داشته باشید که هیچ راه آسانی برای تایید شکست وجود ندارد و شما باید به دنبال شواهد و دلایلی مبنی بر وقوع شکست بگردید. برای مثال در یک روند صعودی، زمانی که خط مقاومت شکسته می‌شود، بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

  • حجم در زمان شکست و قبل از آن افزایش می‌یابد،
  • قیمت بالای مقاومت بسته می‌شود؛
  • الگوهای کندلی صعودی مانند ستارۀ صبحگاهی (morning star) ، الگوی پوشانندۀ صعودی و … مشاهده می‌شود.

مزایا و معایب معامله با پولبک ها

معامله با درنظر گرفتن پولبک‌ها، به معامله‌گران کمک می‌کند تا در قیمت‌های مناسب‌تری وارد معامله شده و ریسک معاملات خود را کاهش دهند. از طرفی احتمال تبدیل شدن پولبک‌ها به تغییر روند وجود دارد. در این قسمت به بررسی برخی از مهم‌ترین مزایا و معایب معامله با پولبک‌ها می‌پردازیم:

مزایای معامله با پولبک‌ها

  • پولبک‌ها فرصت‌هایی را برای ورود به معاملات با قیمت مطلوب‌تر فراهم می‌کنند؛
  • با ورود پس از یک اصلاح موقت، معامله‌گران می‌توانند حد ضررهای مناسب‌تری را تعیین کرده و ضررهای احتمالی را به حداقل برسانند؛
  • معامله در جهت روند، شانس گرفتن حرکات قیمتی بزرگ‌تر را بالاتر می‌برد؛
  • پولبک‌ها به شما این اطمینان را می‌دهند که روند هنوز دست‌نخورده است و احتمال ورود به معامله در طول یک تغییر روند را کاهش می‌دهند.

 

معایب معامله با pullback

  • پولبک‌ها گاهی اوقات می‌توانند به تغییر روند تبدیل شوند و در صورت عدم مدیریت صحیح، منجر به زیان خواهند شد؛
  • انتظار برای پولبک، ممکن است باعث از دست رفتن فرصت‌های معاملاتی بزرگ‌تر گردد؛
  • پولبک‌ها گاهی اوقات می‌توانند گمراه‌کننده باشند و منجر به شکست‌های کاذب و ورودهای اشتباه شوند؛
  • تعیین دقیق پولبک می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و باعث ورودهای ضعیف یا خروج‌های زودهنگام شوند.
  • بهتر است برای کاهش ریسک معاملات، به محض مشاهدۀ پولبک وارد معامله نشده و از الگوهای کندلی و اندیکاتورها برای تایید ورود خود استفاده نمایید.

پیشنهاد می‌کنم مقالۀ ما با عنوان «مدیریت سرمایه چیست؟» را مطالعه کرده و با اصول مدیریت سرمایه در فارکس بیشتر آشنا شوید.

سخن پایانی

در پایان بهتر است بگوییم که شناسایی و تشخیص درست پولبک‌ها، می‌تواند به طور قابل‌توجهی استراتژی معاملاتی خود را بهبود ببخشید و فرصت‌های معاملاتی مطلوب‌تری به دست آورید. فرقی نمی‌کند یک معامله‌گر حرفه‌ای باشید و یا تازه وارد دنیای معامله‌گری شده‌اید، درک و استفاده از پولبک‌ها می‌تواند سبب تصمیمات معاملاتی آگاهانه‌تر و سودآوری بیشتر در بازار فارکس شود. در این مقاله از سایت خان بورس، در مورد pullback و راه‌های تشخیص و استفاده از آن‌ صحبت کردیم. امیدوارم با گنجاندن تحلیل پولبک‌ها در معاملات خود، به سودهایی که انتظارش را دارید دست پیدا کنید.

سوالات متداول

منظور از پولبک در فارکس چیست؟

Pullback به حرکات اصلاحی و کوتاه‌مدت قیمت گفته می‌شود که در خلاف جهت روند اصلی اتفاق می‌افتد. این حرکت معمولا پس از یک حرکت قوی در جهت روند اتفاق می‌افتد و فرصتی برای ورود به معامله در جهت روند اصلی، با قیمت مناسب‌تر فراهم می‌کند.

چه تفاوتی بین پولبک و برگشت روند وجود دارد؟

همانطور که توضیح داده شد، pullback یک حرکت اصلاحی کوتاه‌مدت است، در حالی که برگشت روند به معنای تغییر جهت کلی روند خواهد بود. پولبک‌ها معمولاً کوتاه‌تر و با دامنه کمتر از برگشت‌های روند هستند و پس از آنها، روند اصلی دوباره از سر گرفته می‌شود.

چگونه می‌توان پولبک‌ها را در نمودار قیمت شناسایی کرد؟

برای شناسایی پولبک‌ها می‌توان از ابزارهای مختلفی مانند خطوط روند، میانگین‌های متحرک، سطوح فیبوناچی و الگوهای کندلی استفاده کرد. این ابزارها به معامله‌گران کمک می‌کنند تا نقاط احتمالی پایان pullback و شروع مجدد روند را تشخیص دهند.

بهترین استراتژی معاملاتی برای استفاده از پولبک‌ها چیست؟

استراتژی‌های معاملاتی متنوعی برای استفاده از pullback وجود دارند. از مهم‌ترین آن‌ها، می‌توان به شناسایی پولبک با استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال، تعیین نقطه ورود مناسب پس از تأیید پایان پولبک و قرار دادن حد ضرر در نقطۀ مناسب برای مدیریت ریسک اشاره نمود.

چه اشتباهاتی در معاملات پولبک وجود دارد که باید از آنها اجتناب کرد؟

برخی از اشتباهات رایج در معاملات pullback شامل ورود زودهنگام به معامله قبل از تأیید پایان پولبک، عدم استفاده از حد ضرر، عدم توجه به مدیریت ریسک و طمع کردن در کسب سود است.

Be the first to write a review

3 دیدگاه در “pullback چیست و چه کاربردی دارد؟ | آشنایی 0 تا 100 با پولبک به زبان ساده

  1. البرز ماجدی گفت:

    پولبک چیست؟ چگونه می‌توان تشخیص داد که pullback به درستی شناسایی شده و اشتباهاً با برگشت روند (reversal) اشتباه گرفته نشده است؟

  2. امیرعلی سهرابی گفت:

    آیا پولبک در فارکس تحت تأثیر اخبار اقتصادی نیز می‌تواند اتفاق بیفتد یا صرفاً نتیجه‌ تحلیل تکنیکال است؟ پولبک چیست و نقش آن چگونه تعریف می‌شود؟

  3. بهنوش عسگری گفت:

    از طریق چه راهکارهایی می‌توان میان Pullback و برگشت قیمت تمایز قائل شد و مطمئن بود که خطای معاملاتی رخ نخواهد داد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط