بورس چیست؟

آموزش مفاهیم اولیه پایهای بورس
آنچه در این مقاله خواهید آموخت:
- بورس چیست؟
- اولین سوالی که در ذهن شخصی که میخواهد وارد بازار سرمایه شود یا اصلا اسم بورس را شنیده است بوجود می آید این است که معنی و مفهوم یا اصلا فلسفه ی وجودی بورس چیست؟
- آیا معنی و مفهوم بازار بورس را میدانید؟
- آموزش مفاهیم اولیه پایهای بورس
- آیا تصویر زیر برای شما آشناست؟

همه ی ما همچین صحنه ای را از تابلوی معاملات تالار بورس در صدا و سیما و یا فضای مجازی دیدهایم.
الان شمایی که این مقاله را میخوانید، یا در بازار فعال هستید و یا حتی تازه قصد ورود به بازار را دارید! باید و حتما بدانید که به کجا قدم نهاده اید! و معنی و مفهوم آن چیست؟! پس در این مقاله قصد داریم اول از همه به این سوال جواب بدهیم که:
بورس چیست؟
بورس کلمهای فرانسوی به معنای کیف پول میباشد. تاریخچه پیدایش واژه بورس هم به قرن پانزدهم میلادی بازمیگردد.
بورس بازاری است که میتوان درآن به خرید و فروش دارایی ها پرداخت، بخاطر همین امر است که انواع مختلفی از بازار بورس از جمله؛ بورس کالا، بورس انرژی، بورس سهام و… وجود دارد.
فلسفه کلیدی شکلگیری بازار بورس در جهان شراکت سرمایه گذاران، و تقسیم سود و زیان احتمالی میان شرکا است.
اولین بازار بورس:
اولین بازار بورس دنیا در قرن هفدهم میلادی در شهر آمستردام هلند تشکیل شد و امروزه اکثر کشورهای جهان دارای بازار بورس هستند. در ایران نیز در سال ۱۳۴۵ قانون تشکیل بورس به تصویب رسید و از ۱۵ بهمن ماه سال ۱۳۴۶بورس اوراق بهادار تهران با انجام چند معامله بر روی سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی که بزرگترین مجتمع واحدهای تولیدی و اقتصادی در آن تاریخ به شمار میرفت، بهطور رسمـی فعالیت خود را آغاز کـرد.
به تصویر زیر دقت کنید:
گردش مالی در اقتصاد کلان

همانطور که در تصویر بالا میبینید، از منظر اقتصاد کلان، اقتصاد بخش های مختلفی دارد که با هم در ارتباط هستند ویکی از این بخش ها بازار های مالی یعنی بانک ها و بازار بورس است. پس با این تعاریف پی میبریم که در علم اقتصاد، بازار بورس جایگاه و اهمیت ویژه ای دارد.
میخواهم برای درک بهتر، اقتصاد دو وجهی را در نظر بگیرید:
یک طرف بنگاه های اقتصادی (کار خانه ها و تولید کنندگان ) و در یک طرف خانوارها ( همه ی افرادجامعه شامل مصرف کنندگان و دارنندگان مواد اولیه) را در نظر بگیرید،که بنگاه های اقتصادی سرمایه دارند ولی مواد اولیه و نیروی کار ندارند! و در طرف مقابل ، خانوار ها نیروی کار و مواد اولیه همچون زمین و… دارند، ولی سرمایه ی زیادی ندارند! البته خانوار ها نیز یک سری نیاز های حداقلی دارند! همان پوشاک وخوراک و… که بنگاه های اقتصادی تولید میکنند.
پس باید تعامل بین این دو بخش صورت بگیرد تا نیاز های هر دو طرف برطرف بشود.
خانوارها مواد اولیه و نیروی کار دراختیاربنگاه های اقتصادی قرارداده و در عوض دستمزد یا سرمایه در یافت میکنند.
کارخانجات نیز با استفاده از این موارد، نیاز های خانوار ها مثل خوراک و پوشاک را تولید میکنند.
خوب حالا باید بنگاه های اقتصادی تولیدات خود(خوراک و پوشاک) را عرضه کنند و خانوار ها بخرند! در این جا یک چرخه ی عرضه و تقاضا بوجود آمد.
بطور مثال کارگر در یک کارخانه کار میکند و دستمزد میگیرد، این کارگر نیز نیاز هایی دارد که این کارخانه ها تولید میکنند، پس دستمزدی که گرفته را صرف خرید نیاز های خود میکند و در اینجا یک چرخه ی مالی و پولی ایجاد میشود.
جریان نقدینگی:
در اقتصاد همچون خون در رگ های انسان است!
یعنی باید این چرخه ی مالی بوجود آمده قطع نشود چون هر دو به هم وابسته اند!
اما نشت نقدینگی همیشه وجود داشته است، بطور مثال یک خانوار پس انداز میکند یا نه اضافه بر در آمد خود هزینه و مصرف میکند! یا اصلا کارخانه میخواهد گسترش پیدا کند و خط تولید جدیدی احداث کند.
این یک شکاف نقدینگی است و جریان نقدینگی را دچار اختلال میکند، بخاطر همین موضوع ، یک وجه دیگری به اقتصاد اضافه شد به نام بازار های مالی ،که همان بانک ها و بازار بورس است.بطور مثال یک شخص 10 میلیون تومان پس انداز کرده است ، مسلما این شخص با این مبلغ توانایی ایجاد یک بنگاه تولیدی را ندارد.
این شخص سه راه سرمایه گذاری دارد:
1.سپرده گذاری در بانک و کسب سود حداقلی
2.سرمایه گذاری در بورس و یا شراکت با افراد دیگر
3.پولش را زیر بالش خود نگهدارد که این هم به نوعی خروج نقدینگی از اقتصاد به شمارمی آید وبه نوبه ی خود برای اقتصاد خیلی خیلی زیان باراست.از طرفی نیز یک بنگاه اقتصادی بطور مثال میخواهد یک خط تولید جدید راه اندازی کند. این بنگاه اقتصادی نیز دو راه پیش رو دارد:
1.گرفتن وام از بانک ( همان سرمایه ای که اشخاص در بانک به سپرده گذاشته اند )
2.تامین مالی از بازار سرمایه و یا شراکت با افرادی که مایل به شراکت هستند.فلسفه بورس:
این فلسفه ی بورس است، یعنی شراکت در یک فعالیت اقتصادی و مشارکت در سود وزیان آن فعالیت.
آن فردی که سرمایه ی اضافی دارد میتواند سرمایه ی خود را در بازار بورس سرمایه گذاری کند ، و شرکت ها نیز میتوانند، از طریق بازار بورس تامین مالی کنند.اصطلاحا با هم شریک بشوند.
نکته: با این توضیحات باید متوجه شده باشید که در فلسفه و چرایی بازار بورس آمده که با پول مازاد خود یا همان پس انداز وارد این بازار بشوید.
پس هم بخاطر خودتان و هم برای جلوگیری از ایجاد اختلال در چرخه ی اقتصاد با پول وام ، قرض یا پولی که به آن نیاز دارید و جزو نیاز های زندگی شما است وارد این بازار نشوید.
چه سرمایه ای میتوانیم وارد بازار بورس بشویم؟
باید به این عزیزان بگویم که؛همانطور که در بخش قبلی گفتیم بورس ، محل سرمایه گذاری مازاد درآمد و پس انداز افراد است که مبلغ این مازاددرآمد یا پس انداز برای هر فردی متفاوت است، شاید برای یک فرد یک میلیون ویاشاید برای نفردیگر یک میلیارد آن مقدار سرمایه ای باشد که می خواهدوارد بازار کند. اما برای شروع، پیشنهاد میکنم ابتدا بخشی از سرمایه ی خود را وارد بازار کرده و در ادامه دانش و تجربه ی لازم را کسب کنید سپس با همه ی سرمایه ی خود وارد این بازار بشوید.
نکته ی قابل توجه این است که بنا به قوانین سازمان بورس اوراق بهادار تهران ، حداقل ارزش معامله ی خرید باید 500 هزار تومان باشد، البته بغیر از عرضه های اولیه کوچک.
پس ما میتوانیم با حداقل 500 هزارتومان سرمایه وارد این بازار بشویم اما تاکید میکنم قبل از آوردن تمام سرمایه ی خود آموزش های لازم را ببینید.این بازار آنقدر بزرگ و پر ریسک است که اگر بدون دانش وارد آن شوید احتمال متضرر شدنتان خیلی زیاد است، پس اولین قدم ورود به بورس، آموزش است.
بر گرفته از کتاب آموزشجامع بورس،نویسنده ابوالفضلخانمحمدی، برای خرید اینجا کلیک کنید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید